Pieczone winogrona 

Szukasz oryginalnego pomysłu na przystawkę, która zachwyci Twoich domowników lub gości? Oto przepis na pieczone winogrona podane na jogurcie! Jeśli nigdy nie jadłeś pieczonych winogron, to jesteś w dobrym miejscu. Zapraszam do kuchni. 

Składniki (1-2 porcje):

  • mała kiść winogron (jasne, bezpestkowe)
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego, naturalnego
  • orzechy włoskie do posypania
  • oliwa
  • szczypta soli Maldon dla podkreślenia smaku

Dodatkowo:

  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • glazura balsamiczna
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Winogrona dokładnie umyj i osusz. Możesz je przekroić na pół, ale nie jest to konieczne.

2. Ułóż winogrona na blasze do pieczenia. Skrop je syropem klonowym i oliwą, a następnie posyp szczyptą soli, aby podkreślić ich smak. Piecz winogrona przez około 15-20 minut (200°), aż będą miękkie i lekko skarmelizowane.

3. Po upieczeniu winogron, odstaw je na chwilę, aby lekko ostygły. Na talerzu rozłóż jogurt, a na wierzch wyłóż pieczone winogrona. Ułóż szynkę, posyp posiekanymi orzechami i polej glazurą balsamiczną. Dodaj odrobinę pieprzu.

Pieczone winogrona