Mozzarella w panco na przepysznym sosie pomidorowym

Sos pomidorowy z migdałami, który zrobiłam do mozzarelli jest inspirowany sosem romesco, ale nie jest jego klasyczną wersją. Można go traktować jako smaczną wariację, idealną do podania z mozzarellą! Spróbujcie tej wersji z mozzarellą w panko, a obiecuję Wam, że nie pożałujecie. To danie po prostu rozpływa się w ustach. Przejdźmy zatem do przepisu.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • garść migdałów w płatkach
  • 3 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone  
  • 1 mała cebula, obrana i drobno posiekana  
  • szczypta suszonych płatków chili  
  • 1 puszka pomidorów
  • sól morska i czarny pieprz  
  • około 1-2 kromki tostowanego chleba  
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki octu sherry 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • mąka do obtoczenia 
  • 1 jajko, roztrzepane 
  • około 100g bułki tartej panko  
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj migdały i czosnek, smaż delikatnie, aż będą lekko złociste. Wyjmij je z patelni łyżką cedzakową i odłóż na talerz.

2. Do tej samej patelni dodaj cebulę i smaż delikatnie, aż będzie lekko złocista. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz chili oraz ocet sherry. Dobrze wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez około 10 minut, aż sos się zredukuje.

3. W międzyczasie umieść migdały i czosnek, chleb oraz natkę pietruszki w blenderze lub robocie kuchennym z 1 łyżką wody. Zmiksuj na grubą pastę, a następnie wmieszaj do mieszanki pomidorowej, dodając troszkę wody w razie potrzeby.

4. Przygotuj mozzarellę: obtocz kulkę mozzarelli w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej panko.

5. Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnuszku. Smaż mozzarellę przez kilka chwil, aż będzie złocista i chrupiąca.

6. Na talerzu ułóż sos pomidorowy, a na nim delikatnie umieść usmażoną mozzarellę. Całość możesz posypać dodatkową natką pietruszki lub bazylią. 

Uwagi: resztę sosu można użyć jako pyszny dip

Mozzarella w panco na przepysznym sosie pomidorowym