Sos pomidorowy z migdałami, który zrobiłam do mozzarelli jest inspirowany sosem romesco, ale nie jest jego klasyczną wersją. Można go traktować jako smaczną wariację, idealną do podania z mozzarellą! Spróbujcie tej wersji z mozzarellą w panko, a obiecuję Wam, że nie pożałujecie. To danie po prostu rozpływa się w ustach. Przejdźmy zatem do przepisu.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść migdałów w płatkach
- 3 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
- 1 mała cebula, obrana i drobno posiekana
- szczypta suszonych płatków chili
- 1 puszka pomidorów
- sól morska i czarny pieprz
- około 1-2 kromki tostowanego chleba
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki octu sherry
- 1 kulka mozzarelli
- mąka do obtoczenia
- 1 jajko, roztrzepane
- około 100g bułki tartej panko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj migdały i czosnek, smaż delikatnie, aż będą lekko złociste. Wyjmij je z patelni łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
2. Do tej samej patelni dodaj cebulę i smaż delikatnie, aż będzie lekko złocista. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz chili oraz ocet sherry. Dobrze wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez około 10 minut, aż sos się zredukuje.
3. W międzyczasie umieść migdały i czosnek, chleb oraz natkę pietruszki w blenderze lub robocie kuchennym z 1 łyżką wody. Zmiksuj na grubą pastę, a następnie wmieszaj do mieszanki pomidorowej, dodając troszkę wody w razie potrzeby.
4. Przygotuj mozzarellę: obtocz kulkę mozzarelli w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej panko.
5. Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnuszku. Smaż mozzarellę przez kilka chwil, aż będzie złocista i chrupiąca.
6. Na talerzu ułóż sos pomidorowy, a na nim delikatnie umieść usmażoną mozzarellę. Całość możesz posypać dodatkową natką pietruszki lub bazylią.
Uwagi: resztę sosu można użyć jako pyszny dip
