Kurczak po grecku 

Kurczak po grecku to pyszne i zdrowe danie, które praktycznie robi się samo! Wystarczy połączyć składniki, a piekarnik załatwi resztę. W tygodniu, gdy nie mamy czasu stać w kuchni, sprawdzi się idealnie. Soczyste udka w aromatycznym sosie cytrynowo-oliwnym z chrupiącymi ziemniakami z pewnością zachwycą każdego! Kto chętny na to danie? 

Składniki (4 porcje):

  • 2 duże udka kurczaka (przekrojone na pół, łącznie 4 kawałki)
  • kilka ziemniaków (pokrojonych w ćwiartki)
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka ząbków czosnku (startych)

Przygotowanie:

1. Umyj i osusz udka kurczaka. Przekrój je na pół, aby uzyskać 4 kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki.

2. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz oraz starte ząbki czosnku. Dopraw do smaku.

3. Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia, dodaj ziemniaki i polej całość przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj.

4. Przykryj naczynie papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę do 1,5 godziny. Na ostatnie 15-20 minut zdejmij papier, aby kurczak i ziemniaki mogły się zarumienić. (Sprawdzaj kurczaka, czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości mięsa i rodzaju pieca).

5. Po upieczeniu, odstaw kurczaka na kilka minut, a następnie podawaj na talerzu z ulubioną surówką lub sałatką.

Kurczak po grecku