Po kilkudniowym pobycie w Pradze zainspirowałyśmy się tamtejszą kuchnią i postanowiłyśmy podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Na pierwszy rzut — szybka, prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana, która idealnie pasuje do sznycla, kotleta mielonego albo świetnie sprawdza się solo jako szybki lunch.

Musztardowy dressing i ogórek dodają jej charakteru – to klasyczne połączenie, które z ziemniakami na zimno smakuje wyjątkowo.

 

Składniki:

• 20 obranych i ugotowanych w całości ziemniaków sałatkowych

• pół ogórka

Dressing:

• 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

• 1 łyżka octu z czerwonego wina

• 1 łyżeczka musztardy ziarnistej

• sól i pieprz – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki studzimy. Kroimy w plastry i układamy na talerzu razem z cienkimi plasterkami ogórka. Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce, a następnie polewamy nim sałatkę. I gotowe!

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

 

Rekomendowane artykuły