Po kilkudniowym pobycie w Pradze zainspirowałyśmy się tamtejszą kuchnią i postanowiłyśmy podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Na pierwszy rzut — szybka, prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana, która idealnie pasuje do sznycla, kotleta mielonego albo świetnie sprawdza się solo jako szybki lunch.
Musztardowy dressing i ogórek dodają jej charakteru – to klasyczne połączenie, które z ziemniakami na zimno smakuje wyjątkowo.
Składniki:
• 20 obranych i ugotowanych w całości ziemniaków sałatkowych
• pół ogórka
Dressing:
• 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1 łyżka octu z czerwonego wina
• 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
• sól i pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki studzimy. Kroimy w plastry i układamy na talerzu razem z cienkimi plasterkami ogórka. Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce, a następnie polewamy nim sałatkę. I gotowe!

