Zastanawiasz się, jak przygotować soczystego i aromatycznego kurczaka, który zaimponuje Twoim bliskim? Ten przepis na pieczonego kurczaka z masłem ziołowym to strzał w dziesiątkę na każdą okazję! Dzięki połączeniu świeżych ziół, czosnku i cytryny, każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. A co najlepsze? To danie jest łatwe w przygotowaniu, więc z pewnością zachwycisz wszystkich przy stole!
Składniki:
- 1 cały kurczak (usuń kręgosłup, rozłóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym)
- 2-3 łyżki masła
- 3-4 ząbki czosnku (startego)
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 cytryna (pokrojona w ćwiartki)
- kilka dodatkowych ząbków czosnku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj masło, starty czosnek, posiekany rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Upewnij się, że składniki są dobrze połączone.
- Rozłóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Pod skórę kurczaka włóż połowę przygotowanego masła ziołowego. Pozostałą część masła ziołowego rozsmaruj na wierzchu kurczaka.
- Ułóż ćwiartki cytryny i dodatkowe ząbki czosnku wokół kurczaka. Przypraw dodatkowo solą i pieprzem.
- Przykryj kurczaka papierem do pieczenia, aby zatrzymać wilgoć. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1,5 do 2 godzin. Na ostatnie 10-15 minut możesz zdjąć papier do pieczenia, aby skórka kurczaka mogła się zrumienić i stać się chrupiąca.
- Po upieczeniu pozwól kurczakowi odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
