Sałatka z dyni i czerwonej cebuli 

Kiedyś prawie w ogóle nie jadłam dyni, bo kojarzyła mi się jedynie z zupą. Jednak odkryłam, że dynia, dobrze przyprawiona, potrafi smakować niebiańsko!  Ta sałatka z dyni i czerwonej cebuli z tahini i zatar to doskonały przykład, jak można wykorzystać ten wspaniały składnik w nowy, ciekawy sposób. Jeśli i Wy zastanawiacie się jak wprowadzić dynię na dobre do Waszego menu, to dobrze trafiliście. Ta sałatka jest tak pyszna, że obiecuję Wam, że na stałe zagości w Waszym menu.

 Składniki (2 porcje):

  • kilka kawałków dyni
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę zimnej wody
  • granat (do posypania)
  • natka pietruszki (do posypania)
  • przyprawa zatar (do posypania)

Przygotowanie:

1. Obierz dynię, usuń miąższ, a następnie pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Pokrój czerwoną cebulę na podobne kawałki.

2. Włóż pokrojoną dynię i cebulę do miski. Posól i popieprz do smaku, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Przełóż wszystko na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdź widelcem).

3. W misce wymieszaj 2 łyżki tahini, przeciśnięty przez praskę/starty ząbek czosnku, sól oraz odrobinę zimnej wody. Mieszaj, aż powstanie gładki sos.

4. Po upieczeniu, wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Polej sałatkę przygotowanym sosem tahini. Na koniec posyp całość ziarnami granatu, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawą zatar.

Sałatka z dyni i czerwonej cebuli