Pierożki na parze z papieru ryżowego i krewetek

Już od dłuższego czasu te pierożki przyciągały moją uwagę w internecie. W końcu postanowiłam spróbować je zrobić i muszę przyznać, że są absolutnie rewelacyjne! Delikatny papier, aromatyczne nadzienie z krewetek i przypraw sprawia, że to danie po prostu rozpływa się w ustach. A oto moja wersja. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a myślę, że pokochacie to danie jak ja.

Składniki:

  • około 400 g surowych krewetek (oczyszczonych z przewodu pokarmowego, posiekanych)
  • kilka ząbków czosnku (posiekanych)
  • tyle samo świeżego imbiru (posiekanego)
  • tyle samo szczypiorku (posiekanego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • arkusze papieru ryżowego

Przygotowanie:

  1. W misce połącz posiekane krewetki, czosnek, imbir i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  1. Pokrój arkusze papieru ryżowego na cztery części. Namocz kawałki papieru w wodzie na chwilkę, aż staną się elastyczne.

  1. Po namoczeniu, kładź kawałki papieru ryżowego na czystą ściereczkę. Na środek każdego kawałka nałóż odrobinę nadzienia. Złóż papier ryżowy do środka, formując sakiewkę.

  1. Ułóż przygotowane pierożki w bambusowym parowniku na kawałkach papieru śniadaniowego. Do woka wlej wodę, a następnie umieść parownik nad wodą. Gotuj na parze przez około 12-15 minut, aż pierożki będą gorące, a krewetki ugotowane.

  1. Podawaj pierożki przystrojone kolendrą z sosem sojowym z sezamem i chili.

 

Pierożki na parze z papieru ryżowego i krewetek