Już od dłuższego czasu te pierożki przyciągały moją uwagę w internecie. W końcu postanowiłam spróbować je zrobić i muszę przyznać, że są absolutnie rewelacyjne! Delikatny papier, aromatyczne nadzienie z krewetek i przypraw sprawia, że to danie po prostu rozpływa się w ustach. A oto moja wersja. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a myślę, że pokochacie to danie jak ja.
Składniki:
- około 400 g surowych krewetek (oczyszczonych z przewodu pokarmowego, posiekanych)
- kilka ząbków czosnku (posiekanych)
- tyle samo świeżego imbiru (posiekanego)
- tyle samo szczypiorku (posiekanego)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- arkusze papieru ryżowego
Przygotowanie:
- W misce połącz posiekane krewetki, czosnek, imbir i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Pokrój arkusze papieru ryżowego na cztery części. Namocz kawałki papieru w wodzie na chwilkę, aż staną się elastyczne.
- Po namoczeniu, kładź kawałki papieru ryżowego na czystą ściereczkę. Na środek każdego kawałka nałóż odrobinę nadzienia. Złóż papier ryżowy do środka, formując sakiewkę.
- Ułóż przygotowane pierożki w bambusowym parowniku na kawałkach papieru śniadaniowego. Do woka wlej wodę, a następnie umieść parownik nad wodą. Gotuj na parze przez około 12-15 minut, aż pierożki będą gorące, a krewetki ugotowane.
- Podawaj pierożki przystrojone kolendrą z sosem sojowym z sezamem i chili.
