Chrupiąca miruna w cieście piwnym z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniaczkami

Złocista, chrupiąca ryba, kremowy sos tatarski i pieczone ziemniaczki z air fryera – brzmi jak obiad marzeń, prawda? Ten przepis to domowa klasyka z lekkim twistem. Prosty w przygotowaniu, efektowny na talerzu i totalnie uzależniający. Sprawdzi się na obiad, kolację albo leniwy weekendowy wieczór.

Składniki (na 2 porcje):

Ryba:

  • 2 filety z miruny
  • 70 g mąki pszennej + trochę do oprószenia ryby
  • 100 ml zimnego piwa
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (180°C)

Sos tatarski:

  • 2–3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 ogórki konserwowe (drobno posiekane)
  • ¼ cebuli (drobno posiekanej)
  • 2 marynowane pieczarki (opcjonalnie, posiekane)
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz

Ziemniaki:

  • 3–4 młode ziemniaki (dokładnie wyszorowane, pokrojone w ćwiartki)
  • 1 łyżka oliwy
  • ulubione przyprawy (np. sól, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Sos tatarski:

Wymieszaj jogurt z musztardą, ogórkami, pieczarkami i cebulą. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.

  1. Ziemniaczki:

Wymieszaj z oliwą i przyprawami. Piecz w air fryerze w 190°C przez 20–25 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

  1. Ciasto:

W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Stopniowo dodawaj zimne piwo, mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gęste, gładkie ciasto.

  1. Ryba:

Filety oprósz lekko mąką, zanurz w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez 2–3 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym.

  1. Podanie:

Na talerzu ułóż gorącą mirunę, ziemniaki z air fryera i porcję sosu tatarskiego. Dodaj plasterek cytryny i posyp świeżym koperkiem.

Chrupiąca miruna w cieście piwnym z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniaczkami

Rekomendowane artykuły