Złocista, chrupiąca ryba, kremowy sos tatarski i pieczone ziemniaczki z air fryera – brzmi jak obiad marzeń, prawda? Ten przepis to domowa klasyka z lekkim twistem. Prosty w przygotowaniu, efektowny na talerzu i totalnie uzależniający. Sprawdzi się na obiad, kolację albo leniwy weekendowy wieczór.
Składniki (na 2 porcje):
Ryba:
- 2 filety z miruny
- 70 g mąki pszennej + trochę do oprószenia ryby
- 100 ml zimnego piwa
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia (180°C)
Sos tatarski:
- 2–3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 ogórki konserwowe (drobno posiekane)
- ¼ cebuli (drobno posiekanej)
- 2 marynowane pieczarki (opcjonalnie, posiekane)
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
Ziemniaki:
- 3–4 młode ziemniaki (dokładnie wyszorowane, pokrojone w ćwiartki)
- 1 łyżka oliwy
- ulubione przyprawy (np. sól, rozmaryn)
Przygotowanie:
- Sos tatarski:
Wymieszaj jogurt z musztardą, ogórkami, pieczarkami i cebulą. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.
- Ziemniaczki:
Wymieszaj z oliwą i przyprawami. Piecz w air fryerze w 190°C przez 20–25 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
- Ciasto:
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Stopniowo dodawaj zimne piwo, mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gęste, gładkie ciasto.
- Ryba:
Filety oprósz lekko mąką, zanurz w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez 2–3 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym.
- Podanie:
Na talerzu ułóż gorącą mirunę, ziemniaki z air fryera i porcję sosu tatarskiego. Dodaj plasterek cytryny i posyp świeżym koperkiem.
