Chleb z garnka to idealny sposób, aby mieć w swojej kuchni chlebek jak z piekarni. Idealnie chrupiąca skórka i miękki środek. A co najważniejsze mamy pewność, że chlebek zrobiony przez nas nie zawiera rożnego rodzaju dodatków, które często zawierają chleby kupowane w sklepie czy piekarni. Jest to chleb na drożdżach, ale po upieczeniu nie ma po nich smaku. Mój ulubiony to orkiszowy z małym dodatkiem mąki żytniej, ale zachęcam was do eksperymentowania z rożnymi rodzajami mąk i znalezienia swojej ulubionej wersji.
Składniki (1 chlebek):
- 500 gramów mąki orkiszowej białej
- 200 gramów mąki orkiszowej ciemnej
- 50 gramów mąki żytniej
- 25 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szklanki cieplej wody
Drożdże łączymy z wodą, dodajemy cukier, sól, ocet balsamiczny i olej. Na koniec dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Następnie ciasto dokładnie wyrabiamy, podsypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C wraz z dużym żeliwnym garnkiem. Wyjmujemy garnek z pieca, delikatnie obsypujemy mąką, aby chleb nie przykleił się do dna. Układamy chleb delikatnie na środku i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut pod przykryciem i 20 bez. I gotowe!
