Steki z brokuła na kremowym hummusie z pastą harissa

Steki z brokuła na kremowym hummusie z pastą harissa to dowód na to, że warzywa mogą być prawdziwą gwiazdą obiadu. Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku steki z brokuła w połączeniu z aksamitnym hummusem i ostrzejszą nutą harissy tworzą danie, które zachwyci smakiem i wyglądem. Proste w przygotowaniu, efektowne i pełne wartości odżywczych – idealne na lekki obiad lub kolację z twistem.

 Składniki (2 porcje)

Hummus:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • zimna woda – do uzyskania kremowej konsystencji

Steki z brokuła:

  • 1 duży brokuł
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: płatki chili, sok z cytryny
  • 1–2 łyżeczki pasty harissa
  • natka pietruszki – do dekoracji
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Hummus – zmiksuj ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, tahini, oliwę, sól, kumin, paprykę i pieprz na gładką masę. Dodawaj zimną wodę, aż uzyskasz aksamitną konsystencję.
  2. Brokuł – przekrój wzdłuż na grube plastry („steki”), skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Smażenie – rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Smaż steki na niewielkiej ilości oleju po 3–4 minuty z każdej strony. W pierwszej minucie z każdej strony przykryj pokrywką (by środek lekko się poddusił), potem odkryj, aby nabrały złocistej skórki.
  4. Podanie – na talerz wyłóż porcję hummusu, ułóż gorący stek z brokuła, polej harissą, skrop oliwą i sokiem z cytryny, a na koniec udekoruj natką pietruszki.

 Tip: Danie wygląda jak z restauracji, a przygotujesz je w mniej niż 20 minut. Świetnie smakuje solo lub z chrupiącym pieczywem.

Steki z brokuła na kremowym hummusie z pastą harissa

Rekomendowane artykuły