Połączenie szparagów, szynki parmeńskiej i jajka w koszulce to danie o wyjątkowych smakach i teksturach. Jak dla mnie to najlepszy sposób na szparagi, a przepis ten robię regularnie co rok w sezonie szparagowym. Znacie ten sposób?
Składniki (1 porcja):
- 4 szparagi
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- pieczywo do podania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (tryb góra-dół).
2. Umyj szparagi, usuń zbyt twarde końcówki.
3. Zawijaj każdy szparag w plasterki szynki parmeńskiej.
4. Delikatnie polej szparagi oliwą z oliwek, a następnie lekko posól i popieprz.
5. Ułóż szparagi na blasze do pieczenia. Blaszkę posmaruj delikatnie oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.
6. Wstaw blaszkę ze szparagami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż szynka będzie chrupiąca, a szparagi będą miękkie.
7. W międzyczasie przygotuj jajko w koszulce: ugotuj wodę w garnku z odrobiną octu, a gdy zacznie wrzeć, delikatnie włóż jajko do wrzącej wody i gotuj przez około 3-4 minuty, aż białko stężeje, a żółtko pozostanie płynne. (ja użyłam sylikonowego pojemniczka do jajek w koszulce, wtedy nie potrzebny jest ocet, a dodatkowo można jajko od razu posolić i popieprzyć, gotuje się ciut dłużej, około 5 minut)
8. Wyjmij jajko z wody i osusz na papierze przez chwilę.
9. Po upieczeniu szparagów, ułóż na nich jajko w koszulce.
10. Podawaj pieczone szparagi z jajkiem w koszulce razem z ulubionym pieczywem.