Pieczone szparagi zawinięte w szynce parmeńskiej z jajkiem w koszulce

Pieczone szparagi zawinięte w szynce parmeńskiej z jajkiem w koszulce

Połączenie szparagów, szynki parmeńskiej i jajka w koszulce to danie o wyjątkowych smakach i teksturach. Jak dla mnie to najlepszy sposób na szparagi, a przepis ten robię regularnie co rok w sezonie szparagowym. Znacie ten sposób? 

Składniki (1 porcja):

  • 4 szparagi
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • pieczywo do podania

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (tryb góra-dół).

2. Umyj szparagi, usuń zbyt twarde końcówki.

3. Zawijaj każdy szparag w plasterki szynki parmeńskiej.

4. Delikatnie polej szparagi oliwą z oliwek, a następnie lekko posól i popieprz.

5. Ułóż szparagi na blasze do pieczenia. Blaszkę posmaruj delikatnie oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia. 

6. Wstaw blaszkę ze szparagami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż szynka będzie chrupiąca, a szparagi będą miękkie.

7. W międzyczasie przygotuj jajko w koszulce: ugotuj wodę w garnku z odrobiną octu, a gdy zacznie wrzeć, delikatnie włóż jajko do wrzącej wody i gotuj przez około 3-4 minuty, aż białko stężeje, a żółtko pozostanie płynne. (ja użyłam sylikonowego pojemniczka do jajek w koszulce, wtedy nie potrzebny jest ocet, a dodatkowo można jajko od razu posolić i popieprzyć, gotuje się ciut dłużej, około 5 minut)

8. Wyjmij jajko z wody i osusz na papierze przez chwilę. 

9. Po upieczeniu szparagów, ułóż na nich jajko w koszulce.

10. Podawaj pieczone szparagi z jajkiem w koszulce razem z ulubionym pieczywem.