Letni sernik na zimno z mascarpone i owocami

Kremowy, lekki i absolutnie zachwycający – ten sernik na zimno nie wymaga pieczenia, za to robi ogromne wrażenie! Przygotowałam go w formie tarty – ze spodem z ciasteczek i kremową masą na górze. Idealny na lato, dzień mamy, albo po prostu gdy masz ochotę na coś pysznego i świeżego.

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników (lub ciastek typu digestive)
  • 100 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% (ubij na sztywno)
  • 2–3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody

Dekoracja:

  • truskawki
  • maliny
  • jadalne kwiaty (np. stokrotki)

Przygotowanie:

  1. Spód: Pokrusz ciastka, wymieszaj z masłem i wyłóż do formy. Schłodź.
  2. Masa: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj ubitą chwilę wcześniej śmietankę i na końcu żelatynę. Wymieszaj delikatnie.
  3. Złożenie: Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
  4. Dekoracja: Ułóż owoce i kwiaty tuż przed podaniem.

 

Letni sernik na zimno z mascarpone i owocami

Rekomendowane artykuły