Kremowy, lekki i absolutnie zachwycający – ten sernik na zimno nie wymaga pieczenia, za to robi ogromne wrażenie! Przygotowałam go w formie tarty – ze spodem z ciasteczek i kremową masą na górze. Idealny na lato, dzień mamy, albo po prostu gdy masz ochotę na coś pysznego i świeżego.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników (lub ciastek typu digestive)
- 100 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% (ubij na sztywno)
- 2–3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
Dekoracja:
- truskawki
- maliny
- jadalne kwiaty (np. stokrotki)
⸻
Przygotowanie:
- Spód: Pokrusz ciastka, wymieszaj z masłem i wyłóż do formy. Schłodź.
- Masa: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj ubitą chwilę wcześniej śmietankę i na końcu żelatynę. Wymieszaj delikatnie.
- Złożenie: Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
- Dekoracja: Ułóż owoce i kwiaty tuż przed podaniem.
