Jesienny chłód aż prosi się o coś rozgrzewającego. Ten kompot z fig i cynamonu to aromatyczny napój, który pachnie przytulnym wieczorem pod kocem. Prosty do przygotowania, pyszny i pełen naturalnej słodyczy – możesz pić go zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 4 świeże figi
  • 1 litr wody
  • mały kawałek laski cynamonu
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  • sok z 1/3 cytryny + 2–3 plasterki do podania
  • 1 łyżka miodu (lub do smaku)

Przygotowanie:

  1. Figi umyj i przekrój na ćwiartki.
  2. Wodę zagotuj z cynamonem i goździkami.
  3. Dodaj figi i gotuj 5–7 minut na małym ogniu – tylko tyle, żeby oddały smak.
  4. Posłódź miodem, gdy napój lekko przestygnie. Dodaj sok z cytryny i plasterki.
  5. Pij gorący jak herbatę albo wystudź i podawaj z miętą i kostkami lodu. Figi z kompotu też są pyszne!
Kompot figowy z cynamonem

 

Rekomendowane artykuły