Jesienny chłód aż prosi się o coś rozgrzewającego. Ten kompot z fig i cynamonu to aromatyczny napój, który pachnie przytulnym wieczorem pod kocem. Prosty do przygotowania, pyszny i pełen naturalnej słodyczy – możesz pić go zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 4 świeże figi
- 1 litr wody
- mały kawałek laski cynamonu
- kilka goździków (opcjonalnie)
- sok z 1/3 cytryny + 2–3 plasterki do podania
- 1 łyżka miodu (lub do smaku)
Przygotowanie:
- Figi umyj i przekrój na ćwiartki.
- Wodę zagotuj z cynamonem i goździkami.
- Dodaj figi i gotuj 5–7 minut na małym ogniu – tylko tyle, żeby oddały smak.
- Posłódź miodem, gdy napój lekko przestygnie. Dodaj sok z cytryny i plasterki.
- Pij gorący jak herbatę albo wystudź i podawaj z miętą i kostkami lodu. Figi z kompotu też są pyszne!
