Granita to mrożony deser owocowy, idealny na zbliżające się lato. Zrobiony jest ze świeżych owoców z dodatkiem wody, zmiksowany lub przeciśnięty w sokowirówce, w zależności od tekstury użytych owoców. Następnie jest zamrażany, najlepiej w metalowym pojemniku i co jakiś czas mieszany widelcem. Jaki z tego efekt? Rezultatem jest cudownie chrupiący, rozpływający się w ustach owocowy lód, który można jeść samodzielnie, bądź podawać do wszystkiego. Od smoothie i jogurtu po koktajle. Ta granita powstała z soku grejpfrutowego.

Składniki (3 porcje):

  • 4 grejpfruty  
  • 1/2 szklanki wody  
  • 1 cytryna  
  • 4 łyżki miodu lub brązowego cukru  
  • szczypta soli  

Przygotowanie:

Grejpfruty i cytrynę wycisnąć w sokowirówce. Do soku wlać miód lub wsypać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Można podgrzać, aby cukier dobrze się rozpuścił. Całość przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Po około 2 godzinach granita już powinna być lekko zmrożona, więc mieszamy całość widelcem i zostawiamy na kolejną godzinę i znowu mieszamy. Cały proces to około 4 godziny. Konsystencja powinna przypominać płatki lodu. Podajemy jako samodzielny deser na upalne dni, bądź też jako dodatek do jogurtu z owocami. Dla dodatkowego zapachu polecam udekorować gałązkami tymianku.

Granita