Chyba nie ma osoby, która nie znałaby tej popularnej pasty z ciecierzycy, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Ciecierzyca to doskonałe źródło białka roślinnego, dlatego hummus stał się jednym z najbardziej lubianych klasyków kuchni roślinnej.

Można go jeść jako dip do surowych warzyw — marchewki, ogórka, rzodkiewki — albo klasycznie, zamiast masła, na kromce chleba. Jakkolwiek byśmy go nie zaserwowali, smakuje zawsze świetnie.

W tej wersji dodałyśmy do niego trochę naszej wariacji: łyżkę masła orzechowego oraz odrobinę oleju z lnu.

Można przechowywać go w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet przez tydzień.

Ciekawa jestem, jak Wam posmakuje ta wersja!

 

Składniki:

• 2 puszki ciecierzycy (odsączonej i osuszonej)

• 2 łyżki tahini

• 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

• sok z dwóch cytryn

• 5 łyżek wody

• 1 łyżka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)

• sól i pieprz do smaku

• 2 łyżki oleju z lnu

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dodając więcej wody.

I gotowe! Prosty, kremowy hummus w mniej niż 10 minut.

Rekomendowane artykuły