Święta wielkanocne tuż-tuż, a stoły wypełnią się pysznym, domowym jedzeniem. Od faszerowanych jajek i białej kiełbasy, po baby i mazurki – to czas wspólnych posiłków i chwil spędzanych z najbliższymi.

Wielkanoc to najważniejsze święto w polskiej tradycji, dlatego i u nas nie może zabraknąć klasycznych dań. Ale w wersji nieco lżejszej i zdrowszej. Na pierwszy ogień: prosty, bezmięsny twarożek z rzodkiewką. Lekki, świeży i bardzo wiosenny!

 

Składniki (6–8 porcji):

  • 350 g twarogu półtłustego
  • 250 g jogurtu naturalnego 0%
  • 100 ml mleka 1,8%
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

Twaróg mieszamy dokładnie z jogurtem i mlekiem. Dodajemy cebulę, doprawiamy solą i znów mieszamy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę mleka, by uzyskać kremową konsystencję. Na wierzch wykładamy pokrojoną rzodkiewkę i posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy ze świeżym pieczywem – najlepiej jeszcze lekko ciepłym.

Twarożek wielkanocny z rzodkiewką

Rekomendowane artykuły