To spaghetti inspirowane jest makaronem, który jadłam w Taorminie na Sycylii, ale też bardzo przypomina aglio e olio, ale zawiera dodatkowe składniki. Po powrocie robiłam je już kilka razy, jest po prostu przepyszny. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki (3-4 porcje):
- 350g spaghetti
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki płatków chili lub świeżego chili (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- bułka tarta
- starty parmezan do podania (opcjonalnie)
- bazylia
Przygotowanie:
1. Gotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu w osolonym wrzątku, aż będzie al dente. Odcedź, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody po gotowaniu.
2. W dużym rondlu na średnim ogniu podgrzej oliwę z czosnkiem i płatkami chili (jeśli używasz) przez około 3-4 minuty, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił. Dodaj posiekane suszone pomidory.
3. Dodaj ugotowane spaghetti do rondla i wymieszaj, aby dobrze pokryć makaron oliwą, czosnkiem i pomidorami. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodaj trochę zachowanej wody po gotowaniu, aby to rozcieńczyć.
4. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj.
5. Podawaj spaghetti na talerzach, posypując je podsmażoną przez parę sekund bułką tartą i startym parmezanem, jeśli chcesz. Udekoruj dodatkowo bazylią.
