Carpaccio z łososia i rzodkiewki

Carpaccio z łososia i rzodkiewek to danie, które można podać jako przystawkę lub lekki posiłek. Jest to świetna opcja dla miłośników ryb i dań o lekkim, świeżym smaku. Ważne jest, aby wszystkie składniki były świeże. A sekretem są cieniutko pokrojone składniki, bo Carpaccio to nie tylko nazwa dania, ale też sposób krojenia składników. Skusicie się? 

Składniki (2 porcje):

  • 200 g wędzonego łososia (najlepiej dzikiego)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 duże rzodkiewki
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz do smaku
  • kilka ziarenek różowego pieprzu 

Przygotowanie:

1. Na dużym talerzu rozłóż wędzonego łososia.

2. Posiekaj na mandolinie pół czerwonej cebuli i dodaj na wierzch łososia.

3. Posiekaj 2 duże rzodkiewki na mandolinie na cienkie plasterki i ułóż na talerzu na górze łososia.

4. Posyp carpaccio łyżką kaparów.

5. Przystrój carpaccio gałązkami koperku.

6. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

7. Delikatnie popieprz carpaccio.

8. Posyp kilkoma ziarenkami różowego pieprzu.

9. Podawaj z ulubionym pieczywem. 

Smacznego!

Carpaccio z łososia