Carpaccio z łososia i rzodkiewek to danie, które można podać jako przystawkę lub lekki posiłek. Jest to świetna opcja dla miłośników ryb i dań o lekkim, świeżym smaku. Ważne jest, aby wszystkie składniki były świeże. A sekretem są cieniutko pokrojone składniki, bo Carpaccio to nie tylko nazwa dania, ale też sposób krojenia składników. Skusicie się?
Składniki (2 porcje):
- 200 g wędzonego łososia (najlepiej dzikiego)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 duże rzodkiewki
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- oliwa z oliwek extra virgin
- sok z cytryny
- kilka gałązek koperku
- pieprz do smaku
- kilka ziarenek różowego pieprzu
Przygotowanie:
1. Na dużym talerzu rozłóż wędzonego łososia.
2. Posiekaj na mandolinie pół czerwonej cebuli i dodaj na wierzch łososia.
3. Posiekaj 2 duże rzodkiewki na mandolinie na cienkie plasterki i ułóż na talerzu na górze łososia.
4. Posyp carpaccio łyżką kaparów.
5. Przystrój carpaccio gałązkami koperku.
6. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
7. Delikatnie popieprz carpaccio.
8. Posyp kilkoma ziarenkami różowego pieprzu.
9. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
