Bagietka z kremowym serem Saint Félicien, prosciutto, rukolą i syropem klonowym

Kiedy za oknem szaro i ponuro, taka bagietka to mój sposób na dobry humor. Prosta w przygotowaniu, a smakuje jak z najlepszej kawiarni – chrupiąca, kremowa, lekko słona i z subtelną nutą słodyczy. To idealny pomysł na szybki lunch lub przekąskę, która wygląda i smakuje wyjątkowo, choć robi się ją w zaledwie kilka minut. Gwarantuję, że ten smak podbije serca domowników i gości!

 

Składniki (2 porcje):

• 1/2 świeżej bagietki

• 180 g sera Saint Félicien

• 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)

• 4–5 plastrów prosciutto

•garść świeżej rukoli

• 1 łyżeczka syropu klonowego

• kilka kropel oliwy extra virgin

• świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

1. Bagietkę przekrój wzdłuż i lekko podpiecz, aby była chrupiąca.

2. W robocie kuchennym zmiksuj ser Saint Félicien z jogurtem na gładką pastę.

3. Posmaruj bagietkę kremem serowym.

4. Ułóż plastry prosciutto, następnie dodaj rukolę.

5. Skrop całość syropem klonowym i kilkoma kroplami oliwy extra virgin.

6. Na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem.

 

Efekt: chrupiąca bagietka z aksamitnym kremem, słonym prosciutto, świeżą rukolą i delikatnie słodką nutą syropu klonowego.

Bagietka z kremowym serem Saint Félicien, prosciutto, rukolą i syropem klonowym

Rekomendowane artykuły