Jajka z rzeżuchą i białą kiełbasą

Wielkanocne stoły w Polsce zdają się mówić do nas, że bez jajek nie ma świąt. A sposobów na ich podanie jest naprawdę wiele. Klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem? A może faszerowane jajka — delikatne, kremowe, z wyrazistym akcentem?

Ten przepis to ukłon w stronę prostoty. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś wyjątkowego. Ugotowane jajka, odrobina chrzanu, dobrej jakości biała kiełbasa i rzeżucha – czyli nasza świąteczna pasta z charakterem.

My właśnie taką wersję przygotowujemy od lat. I wciąż znika ze stołu jako pierwsza.

 

Składniki (na 8 porcji):

• 8 ugotowanych na twardo jajek

• 2 ugotowane białe kiełbasy dobrej jakości

• 2 łyżeczki chrzanu

• 1 łyżka jogurtu naturalnego

• 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej

• 1/2 łyżeczki soku z cytryny

• sól i pieprz do smaku

• pęczek rzeżuchy

 

Przygotowanie:

Z jajek wyjmujemy żółtka. Kiełbasę obieramy i razem z żółtkami przepuszczamy przez maszynkę lub dokładnie rozdrabniamy widelcem.

Dodajemy chrzan, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Doprawiamy do smaku.

Białka jaj napełniamy przygotowaną pastą. Na stół podajemy z rzeżuchą – klasycznie i pięknie.

Jajka z rzeżuchą i białą kiełbasą

Rekomendowane artykuły