Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, które najczęściej przygotowywane są z ziemniaków, mąki i jajek. Mają miękką i delikatną teksturę, a ich kształt jest zazwyczaj mały i owalny. Gnocchi można podawać na wiele sposobów, na przykład z sosem pomidorowym, pesto, masłem i szałwią, lub jako dodatek do zup. Istnieją również różne warianty gnocchi, takie jak gnocchi di ricotta, które są robione z sera ricotta zamiast ziemniaków. To danie jest popularne w wielu regionach Włoch i zyskało uznanie na całym świecie.
A u mnie bogaty i aromatyczny sos toskański z gnocchi.
Składniki (2-3 porcje):
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- około 100 g suszonych pomidorów, z zalewy pokrojonych w kostkę
- około 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 200 ml śmietany kremówki (np. 30%)
- 50 g parmezanu, startego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- 400 g ugotowanych gnocchi
- podprażone orzeszki piniowe
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Lekko posól. Następnie dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
2. Dodaj pokrojone suszone pomidory i smaż przez chwilę.
3. Dodaj świeży szpinak (lub mrożony) i gotuj, aż zwiędnie. Dopraw chili i pieprzem.
4. Wlej śmietanę kremówkę na patelnię, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku w razie potrzeby.
5. Na koniec dodaj ugotowane gnocchi do sosu i delikatnie wymieszaj, aby pokryły się sosem.
6. Udekoruj danie podprażonymi orzeszkami piniowymi oraz świeżą bazylią.
