Chyba nie ma osoby, która nie znałaby tej popularnej pasty z ciecierzycy, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Ciecierzyca to doskonałe źródło białka roślinnego, dlatego hummus stał się jednym z najbardziej lubianych klasyków kuchni roślinnej.
Można go jeść jako dip do surowych warzyw — marchewki, ogórka, rzodkiewki — albo klasycznie, zamiast masła, na kromce chleba. Jakkolwiek byśmy go nie zaserwowali, smakuje zawsze świetnie.
W tej wersji dodałyśmy do niego trochę naszej wariacji: łyżkę masła orzechowego oraz odrobinę oleju z lnu.
Można przechowywać go w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet przez tydzień.
Ciekawa jestem, jak Wam posmakuje ta wersja!
Składniki:
• 2 puszki ciecierzycy (odsączonej i osuszonej)
• 2 łyżki tahini
• 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
• sok z dwóch cytryn
• 5 łyżek wody
• 1 łyżka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
• sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki oleju z lnu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dodając więcej wody.
I gotowe! Prosty, kremowy hummus w mniej niż 10 minut.
